Poul Starch Sørensen

Elektro-motor

Onkel Richardt snakker med Poul om hans elektromotor

Her er den EL-motor du hører Produktion: Poul 12-13 år

Jeg interesserede mig som barn meget for Fysik, Elektro - ja, og Krudt. Endvidere er det utalligt hvor mange 'balsa'-træ modelfly, jeg har samlet som dreng - ofte svævefly, men bedst ku' jeg li' dem med gummimotor, der fint ku' flyve i vores have. Jeg har sikkert ikke danmarksrekord - men hvor har jeg dog brugt mange tuber Dana-lim (den gule) i min drengetid. Det der med glødestift-motor prøvede jeg også - men aldrig rigtig vellykket.

Hos Hr. Struck (nabo - og telefonmand) sku' jeg altid ind og 'tigge ledning' - og mange, mange gange har jeg gået ned til Mejnholt's AutoElektro i Fiolgade og spurgt, om jeg ikke ku' få 'noget kobbertråd' - når jeg en sjælden gang fik nej - hjalp det lidt at sige, at jeg gik i klasse med datteren, Jytte :-)

I ka' ikke forestille jer hvor mange Hellesen-batterier jeg har brændt af med hjemmelavede magneter - og andre påfund.

Til højre ser I det Voltmeter (HeHe), som jeg sendte ind til Familie Journalen i 6.te klasse - og ventede et helt år på sku' blive omtalt under rubrikken 'FysikNålen' - det skete så engang i 7.de klasse. NB jeg fik nålen i bronze.

Til venstre ser I (hvad jeg bestemt mener må være) den EL-motor, som I (måske) hører min onkel Richardt tale med mig om (han sku' prøve sin nye båndoptager - syntes oplagt også, min motor var interessant - og så er det da helt vildt sjovt at have sådan en gammel optagelse, ikk'?).

Jeg tror jeg var 12 år (ku' det ikke lyde sådan?), altså '58. Jeg var vildt stolt over min hjemmelavede EL-motor - selv om man let ka' se, at rotoren stammer fra datidens Teckno-motor, mææn, bortset fra det, så havde jeg vist lavet alt. Viklet kobbertråden på, loddet kommutatoren (med en kæmpe VVS-loddekolbe på min mors gasblus i køkkenet), træpladen - yes, det hele. What_ever: for sådan en lille knægt var det helt saliggørende, at 'den kunne køre rundt'.

Jo, den lille fyr sku' skam nok blive 'opfinder' engang.

Copyright © SmørFlyveren 2009

Fejl: Den kan ikke afspille !